Fotowerk van mij te zien in het Cultuurhuis in Stadshagen

tot 28 mei 2022

Peperbus artikel expositie Cultuurhuis Stadshagen met fotowerken van Peter van der Werf
Expositie SIO in Zwolle Zuid met fotowerken van Peter van der Werf

Ook dit jaar doen een aantal leden van de Belangenvereniging van Zwolse Kunstenaars (BZK) weer mee met PROTO 2020, een meerdaagse Art & Design expositie waarin getalenteerde afgestudeerde mbo- en hbo-studenten en professionals in kunst en vormgeving hun werk laten zien.

In de maanden juli en augustus is werk van te zien in de Pop Up Museum in Theater de Spiegel
juli t/m augustus 2019

Expositie van nieuw werk van de Zwolse Kunstenaars BZK
Landgoed Anningahof
Hessenweg 9 in Zwolle
februari 2019

Expositie Noorderlicht Fotogalerie
Akerkhof 12, Groningen
2009
Openingstijden: wo t/m zo 12:00-18:00

Beeld.
Een beeld weergeven in de vorm van foto's om deze samen te bespreken is een van de rode draden bij de cursus fotografie voor gevorderden van de USVA. De cursus wordt alle vele jaren gegeven door Ton Broekhuis en de laatste jaren gebeurt dit in het pand van Noorderlicht. Een enthousiaste groep amateurfotografen laat zich graag uitdagen. Er wordt hard gewerkt aan een eigen beeld. Experimenten met polaroid, fotoshop en kodachrome, maar ook analoge zwart-witafdrukken krijgen een plaats op de grote vergadertafel van Noorderlicht.
Noorderlicht.
Behalve de beelden van cursisten worden ook de exposities van Noorderlicht bekeken en besproken. Veelal gaat dit gepaard met classificaties die aansluiten bij de waardering van de (landelijke) pers: 'weer vijf sterren'. Soms met een vleugje jaloezie en altijd met een kritische noot. De spanning die zich opbouwt rond de jaarlijkse manifestatie, wordt gevolgd en gevoeld. Noorderlicht bindt.
Beeld van Noorderlicht.
Sinds deze winter stond Noorderlicht zelf vaak centraal aan het begin van de bijeenkomsten. Soms op basis van een beeld of kop uit de krant, zoals de directeur als 'meest geplaagde Groninger in 2007' of 'Noorderlicht moet deuren sluiten', vaak ook met beelden over een moeizaam verlo-pend proces rond het verkrijgen van subsidies en de zoektocht naar alternatieve manieren om extra geld te verwerven, kleurrijk geschetst door Ton Broekhuis zelf. De tegenstellingen zijn groot wanneer er enerzijds het beeld is van Noorderlicht als één van de vijf beste fotomanifestaties van de wereld terwijl Noorderlicht anderzijds van januari tot en met maart van dit jaar de deur van de expositieruimte dicht moest laten. Ook broodjeaap-verhalen doen hun intrede in de cursus, zoals het vertrek naar Enschede waar juist op dat moment de polaroidfabriek moest sluiten.
Foto's van Noorderlicht.
Deze beelden bij Noorderlicht vragen om een fotografische weergave en vertaling, vinden de cursisten. De afgelopen weken hebben zij, zonder medeweten van Ton Broekhuis, en dus buiten de officiële cursus om gewerkt aan een verzameling foto's waarbij iedereen invulling geeft aan het beeld van de situatie waarin Noorderlicht zich bevindt. Deze verzameling van foto's, in het geheim tot stand gekomen, is bedoeld als steun en troost voor Ton Broekhuis en de andere medewerkers van Noorderlicht en als protest tegen de dreigende teloorgang van zo'n prachtige organisatie. De ultieme uitdaging voor de cursisten was om mooie beelden te maken van een op zichzelf niet mooie situatie.
Allen hebben op geheel eigen wijze gewerkt, waardoor verschillende emoties en stijlen elkaar alleen vinden in het onderwerp. Van foto's die zichtbaar boosheid uitdrukken op de gebouwen van de subsidiegevers, de gemeente en provincie Groningen, tot het melodramatische effect van een grafzerk. Concrete lichtpunten met abstracte vragen en het noorderlicht boven Noorderlicht. Maar ook concrete aanvullingen op de ooit aangedragen suggestie om een croissanterie te beginnen in de expositie-ruimte, zijn beeldend weergegeven in de vorm van een parkeerplaats, kijkshop en euroknaller.
Gezamenlijk beeld.
De beelden zijn allemaal gemaakt vanuit warme, oprechte gevoelens voor Noorderlicht. Ontroerend was het moment waarop de beelden tijdens de cursus voor het eerst door Ton Broekhuis werden bekeken. Het is geweldig dat door de gezamenlijke inspanning van wethouder Dijkstra en gedeputeerde Gerritsen vlak voor de opening van deze expositie een oplossing is gevonden voor het financiële tekort. Ieder een eigen werkwijze en stijl, allen een gezamenlijk beeld!

Groepsexpositie Lijden
USVA Fotografie
Munnekeholm 10, Groningen
1 juni 2007

Een cursusexpositie fotografie heeft iets dubbels. Het gevoel bekruipt je toch dat het een pro forma gebeuren betreft, een beloning voor de moeite en het cursusgeld. Een beetje zoals de fröbeljuffrouw zich genoodzaakt voelt elke tekening te waarderen met een sticker en een plaatsje voor het raam van het klaslokaal.
Toch, de eerwaarde toeschouwer dient zich te realiseren dat het bijwonen van een cursus van Ton Broekhuis geen sinecure is. De flamboyante cursusbegeleider neemt geen blad voor de mond. Zijn commentaar noopt menig cursist tot een heroverweging van zijn of haar fotografische keuzes en soms zelfs van zijn of haar motivaties.
'Fotograferen is lijden', zei Ton Broekhuis onlangs nog tegen mij. Daar wil ik aan toevoegen: 'omdat fotograferen zoeken is'. Het zoeken naar mooi beeld is een lijdensweg. Een plaatje schieten kan iedereen, maar een plaatje schieten dat beklijft en een zekere mate aan blijvende schoonheid bezit is een kunst op zich. De techniek helpt je daar ook niet veel bij. Doelgericht leren kijken naar je omgeving is het begin. Kijken, klikken, afdrukken en dan begint de lijdensweg pas echt. Wat heb ik nu eigenlijk gefotografeerd? Wilde ik dit fotograferen? Of nog erger: heb ik gefotografeerd wat ik wilde uitdrukken? En je bent terug bij af. Broekhuis wist dit onheilspellende voorgevoel altijd te bevestigen met de prangende vraag: wat vind je er zelf van?
Hoe het ook zij: breng hetgeen u hier ziet hangen onder geen beding onder de noemer 'dat kan ik ook'. Met deze betiteling zult u de betreffende fotograaf-cursist een zenuwinzinking bezorgen. De foto's vormen de belichamingen van persoonlijke kruisgangen naar het punt van een min of meer geslaagde fotografische expressie; met de camera over de schouder, in eenzaamheid ploeterend, in de donkere kamer of in de dark room.
Als alles tenslotte volbracht is, wacht daar het Salomonsoordeel van de vrolijk paffende Ton Broekhuis. Soms is dat positief. Dat werk hangt hier, met gepaste trots. 'Het zijn bijna echte foto's'.

Groepsexpositie USVA Fotografie
USVA Fotografie
Munnekeholm 10, Groningen
3 november 2005

Satelietprogramma Noorderlicht Fotomanifestatie 2005
Restaurant lunchcafe Overstag
Gedempte Zuiderdiep 137-139
5 september 2005

Peter van der Werf liet zich inspireren door de stadse leefomgeving van Groningen. Resultaat: strak omlijnde fotografische impressies van kenmerkende details van een moderne woonwijk en een nieuw voetbalstadion.

Groepsexpositie USVA Fotografie
USVA Fotogalerie
Munnekeholm 10, Groningen
26 mei 2005

Back to Top